Alles over LED Verlichting

Goedemorgen/middag/avond Lezer,

Hopelijk zijn u en uw naasten nog gezond en kunt u nog werken in deze moeilijke tijden waarin ook veel mensen helaas verplicht thuis zitten.

Hierbij presenteren wij u de NIEUWE blog van de maand mei. In deze blog gaan we het hebben over…. LED verlichting. Het is een belangrijk onderdeel van uw systeemplafond. Wat is LED nu precies? Hoe werkt het? Wat zijn de voor- en nadelen? Hoe kan ik het gebruiken in mijn bedrijfspand? In deze blog proberen wij op zoveel mogelijk antwoord te geven op deze vragen. Veel leesplezier toegewenst!

Energiebesparingen LED (verduurzaming bedrijfspanden en verplicht energielabel)

Wat is LED verlichting?

LED staat voor ‘Light Emitting Diode’ , dus een lichtgevende diode. LED verlichting bevat geen gloeidraad en werken dus niet zoals een ‘normale’ gloeilamp, spaarlamp of TL-lamp. Ook verbruikt een LED lamp aanzienlijk minder energie dan zijn voorgangers. In het kort: Een LED is een halfgeleider die licht geeft wanneer er in de juiste richting stroom doorheen wordt gestuurd. Ten slotte wordt LED verlichting veel minder warm dan gloei- , TL- en spaarlampen. Hierdoor gaat er dus veel minder energie verloren aan warmte.

Wat zijn de voordelen van LED verlichting?

Ledlampen hebben enorm veel voordelen ten opzichte van de traditionele lampen. Ten eerste verbruiken ledlampen 90 tot 95 procent van de stroom voor het geven van licht. Bij een traditionele lamp bedraagt dit percentage ongeveer 10 procent. Deze grote besparing merkt u zeker ook in uw portemonnee. Daarnaast gaat een ledlamp gemiddeld 50.000 uur of langer mee. De voorgangers van LED lampen gaan relatief veel minder lang mee. Zo gaat een gloeilamp gemiddeld 1.000 uur, een halogeenlamp 3.000 uur en een spaarlamp tussen de 5.000 en 10.000 uur mee. Dit betekent dus dat u niet alleen minder energie verbruikt, maar ook minder snel hoeft te vervangen. Ook kunt u LED verlichting veranderen in verschillende kleuren. Dit houdt in dat u uw woonkamer/bedrijfspand kunt ‘versieren’ met verschillende ‘warme’ kleuren. Daarbij werken LED lampen direct bij het aanzetten op 100% van zijn kracht. Dit betekent dat u niet hoeft te wachten, net als bij bijvoorbeeld een spaarlamp, totdat deze 100% licht geeft. Dat ledlampen veel minder warm worden brengt ook een voordeel met zich mee dat ze veel minder brandgevaarlijk zijn. Heeft u een speciale plafondconstructie? Dat maakt niet uit. Ledlampen zijn er in alle soorten en maten.

Ten slotte zijn ledlampen ook geschikt voor buiten. Door de waterdichte varianten, kunt u de ledverlichting ook buiten gebruiken. Zelfs onder water. Dit is natuurlijk heel veel informatie over de voordelen van LED verlichting. Al met al kan gezegd worden dat LED verlichting héél véél voordelen heeft ten opzichte van zijn voorgangers. Maar is dit product dan perfect? En heeft het helemaal geen nadelen? Lees verder.

Wat zijn de nadelen van LED verlichting?

Toch heeft ledverlichting wel een enkele nadelen. Hieronder worden deze nadelen opgesomd:

  • Duurder in aanschaf dan andere soort lampen.
  • Er is veel ‘rotzooi’ op de markt.
  • U heeft speciale dimmers nodig om ledlampen te dimmen. Standaard dimmers zijn niet geschikt voor de gevoelige elektronica van de ledlampen.

Deze punten zijn echter allemaal te overzien als u kijkt naar de toekomst.(zie ook volgende punt voor LED in de toekomst) Door de vele malen extra branduren ten opzichte van de andere lampen kunt u er zeker van zijn dat dit voor de langere termijn een goedkopere oplossing is. Wel belangrijk is dat u aandacht heeft voor wat voor LED panelen u aanschaft. De laatste jaren is LED namelijk enorm ontwikkeld. Veel mensen dachten daar een slaatje uit te slaan door extreem goedkoop LED panelen aan te bieden. Zoals zoveel producten is dit vaak te mooi om waar te zijn en zijn deze panelen niet van goede kwaliteit.

Maatregelen verduurzaming bedrijfspanden

Één van de maatregelen betreft het verplicht stellen van ledverlichting voor bedrijfspanden. Er is een motie aangenomen in de Tweede Kamer waarin staat dat bedrijven vanaf 1 juli 2020 verplicht LED verlichting moeten gebruiken, maar dit is nog geen wet. Het laat wel zien dat de overheid erg bezig is met energiebesparende maatregelen. Hiermee moet de CO2 uitstoot aanzienlijk verlaagd worden. Het is verstandig voor bedrijven om dit zo snel mogelijk te doen. Voor bedrijven is dit ook een goede investering. Ten eerste werken bedrijven op deze manier mee aan een schoner milieu en worden er energiekosten bespaard.

Verplicht energielabel

Het energielabel (energieprestatie) geeft een indicatie van het energieverbruik. Ook geeft het de mate waarin energiebesparende maatregelen zijn genomen in het pand. Hiermee wil de overheid ervoor zorgen dat bedrijven minder energie verbruiken. Vanaf 2023 worden bedrijven verplicht om minimaal een ‘Groen’ C label te hebben. Panden groter dan 100 m2 die hier niet over beschikken, mogen dan niet meer als kantoor gebruikt worden. Als u daar geen gehoor aangeeft kan dat resulteren in hoge boetes.

Al met al heeft het gebruik van LED verlichting meerdere voordelen voor uw bedrijf en voor het milieu. Op economisch en milieuvriendelijk vlak.

Heeft u vragen heeft over dit onderwerp of over een ander onderwerp, kunt u altijd bellen/whatsappen (085-0647296), mailen ( info@afbouwtotaal.com)  of chatten. Wij willen u ten allen tijde te woord staan.

Dit was de blog voor de maand mei. Volgende maand hopen we u weer te zien met weer een nieuwe blog. Tot dan!

AfbouwTotaal

Uw betrouwbare leverancier voor systeemplafonds, verlichting en Stas ophangsystemen.

Zelf eenvoudig te monteren. Voorraadproducten altijd binnen 3 werkdagen geleverd!