Geluidsoverlast tussen ruimtes en de oplossing

Na een maand waar we helaas geen mogelijkheid hadden om een blog te schrijven zijn we weer terug. Dit keer willen we wat dieper ingaan over het probleem geluidsoverlast. Met name in kantoren kan dit namelijk veel hinder ondervinden.

Wat veroorzaakt geluidsoverlast?

Heeft u geluidsoverlast van naastgelegen ruimtes? Dit kan dus veroorzaakt worden door meerdere factoren. De akoestiek in een binnenruimte is namelijk heel belangrijk voor de ruimte zelf en naastgelegen ruimtes. Een slechte akoestiek komt gepaard met onverstaanbare conversaties en op de lange termijn zelfs gehoorbeschadiging.

De factoren die een slechte akoestiek veroorzaken zijn bijvoorbeeld:
– Een slechte isolatie van de muren
– Gaten en kieren in de ruimte
– Geluiden van naastgelegen ruimtes via het systeemplafond, lichtarmaturen en ventilatieroosters (overgangsgeluid)
– Geen planten
– Interieur zonder stoffen
– Meubilair slecht ingedeeld

In deze blog zoomen we verder in op het probleem van geluiden van naastgelegen ruimtes.

Waarom geluidsoverlast verminderen?

In een kantoorruimte is het dus noodzakelijk dat u de mogelijkheid heeft om stil te kunnen werken wanneer dat nodig is. Dit is echter lang niet altijd het geval, omdat veel ruimtes niet goed zijn ingericht om geluidsoverlast tegen te gaan. Slechte isolatie zorgt voor veel overgangsgeluid vanuit andere ruimtes en dat creëert een oncomfortabele werkomgeving. Deze geluiden komen via het systeemplafond, de ventilatieroosters en de lichtarmaturen naar binnen. Dit zorgt er voor dat er geluiden doordringen tussen de verschillende aanliggende ruimtes. Om effectief te kunnen werken is dit een probleem wat zo snel mogelijk moet worden opgelost.

Hoe moet je geluidsoverlast verminderen?

Nu zijn er talloze oplossingen mogelijk. Echter willen we in deze blog de volgende optie uitlichten. Een goede oplossing hiervoor is bijvoorbeeld het monteren van Sonorex drukschotten boven scheidingswanden. Deze panelen zijn gemaakt van geperst steenwol met een afwerking van aluminiumfolie. De panelen zijn ook in verschillende persmaten verkrijgbaar. Het verschil van persing bepaalt hoe sterk de geïsoleerde platen hun werk doen. De Sonorex drukschotten voor kantoorruimtes worden over het algemeen in 2 maten gemonteerd:
Sonorex drukschotten 22 Db (Wordt gebruikt voor basisisolatie)
– Sonorex drukschotten 33 Db (Wordt bijvoorbeeld gebruikt voor vergaderruimtes) (op aanvraag leverbaar)

Hoe worden Sonorex drukschotten gemonteerd?
1. Meet en noteer de Sonorex geluidschotten ruim in voor de plek boven uw scheidingswanden, hierdoor is het paneel klemmend tussen het bandraster en de bovenliggende constructie te monteren.

2. Snijd de Sonorex geluidschotten op de maat die u zojuist heeft genoteerd.

3. Zet vervolgens de onderkant van het paneel in het bandraster of op het t profiel en kantel het schot netjes in de juiste positie.

4. Het schot moet klemmend en kiervrij  aan worden gesloten op de plek boven uw scheidingswanden. Is dit niet het geval? Vul dan de kieren met pur van Illbruck.

5. Plaats het volgende schot op dezelfde manier en zorg ervoor dat de schotten goed op elkaar aansluiten. Kieren moeten wederom gevuld worden met de pur.6. Nu alle schotten zijn geplaatst en alle kieren zijn gevuld moeten de onderlinge naden éénzijdig worden afgewerkt met Sonorex Aluminium tape.

Bestellen bij AfbouwTotaal

Wanneer u last heeft van overgangsgeluid is het een zeer geschikte oplossing om Sonorex drukschotten aan te schaffen en te monteren. Na de montage heeft u geen last meer van geluidsoverlast van naastgelegen ruimtes. Een kleine ingreep voor een grote verbetering.

Dit was het weer voor de blog van de maand tot November. Stay Safe en tot eind December!

Heeft u last van overgangsgeluid? AfbouwTotaal verkoopt Sonorex drukschotten voor een marktconforme prijs. Bekijk hier het product in onze webshop.

AfbouwTotaal

Uw betrouwbare leverancier voor systeemplafonds, verlichting en Stas ophangsystemen.

Zelf eenvoudig te monteren. Voorraadproducten altijd binnen 3 werkdagen geleverd!