Reinigen van een systeemplafond

Het reinigen van systeemplafonds is nog even niet zo gemakkelijk gedaan. Ten eerste zijn niet alle platen vochtbestendig en ten tweede kan je ook niet zomaar ieder schoonmaakmiddel gebruiken. Vroeger was natuurlijk het roken een veelvoorkomend probleem voor de plafonds. Tegenwoordig komt de vervuiling van systeemplafonds veelal door de ventilatie. Wat willen we hiermee zeggen? Boven het plafond zitten er vaak ventilatiesystemen. Deze zuigen lucht naar boven en behandelen de luchtcirculatie in een pand. Indien er weinig of geen ventilatieroosters in het systeemplafond zitten moet de lucht ergens anders doorheen. Dat gebeurt dan door de plafondtegels waardoor de tegels vuil worden. Begrijp wel dat ondanks dat er wel genoeg ventilatieroosters in het systeemplafond liggen dat nog niet wilt zeggen dat de tegels eeuwig schoon blijven. Er zal altijd vervuiling toetreden alleen met genoeg ventilatieroosters zal dat minder snel gebeuren.

Algemene tips bij het reinigen van een systeemplafond

Door het reinigen van systeemplafonds heeft het vuil geen tijd om zich te hechten en blijven de tegels dus mooi schoon. Hoe vaak je het systeemplafond moet schoonmaken is verschillend per ruimte. Een systeemplafond in een kantoorruimte wordt natuurlijk minder snel vies dan een systeemplafond in een werkplaats. Probeer in ieder geval 1 keer per jaar het systeemplafond schoon te maken. Let wel goed op voordat je begint wat voor een systeemplafond je hebt! Niet elk systeemplafond kan schoongemaakt worden met water.

Voor de systeemplafondplaten die gereinigd kunnen worden kun je veelal een vochtige doek gebruiken. Voor de plafondprofielen hebben we een speciaal reinigingsmiddel waarmee je super snel en makkelijk de profielen kunt schoonmaken. Er zijn overigens ook maar een aantal tegels die echt goed afwasbaar zijn.

reinigen-van-een-systeemplafond

Het reinigen van systeemplafonds

Hoe krijg je hardnekkige vlekken van plafondplaten?

De eerste stap is om te kijken wat voor een vlek het is. is het al helemaal in het paneel getrokken of is het nog een vlek die op de oppervlakte zit? Een vlek die in het paneel getrokken is wordt lastig om schoon te maken. Het resulteert meestal in een bleke vlek of beschadiging waardoor er een nieuw paneel moet worden gekocht. Vlekken op de oppervlakte kunnen gereinigd worden met een vochtige doek. op de profielen in een systeemplafond kun je nog schoonmaakmiddel gebruiken maar dat is niet aan te raden voor de meeste plafondplaten (er zijn uitzonderingen). Er zijn wel grote verschillen in de mate waarin plafondpanelen schoongemaakt kunnen worden. Hieronder vind je de plafondplaten die goed afwasbaar zijn.

Welke plafondplaten zijn goed afwasbaar?

Gipsvinyl

De Gipsvinyl Pladur plafondplaten hebben een strakke witte uitstraling. De platen zijn goed afneembaar en maken zich hierdoor ideaal voor bijvoorbeeld douche, keuken en toiletruimtes. Ook is deze plaat goed voor andere ruimtes waar hygiëne enorm belangrijk is.

Rockfon Hydroclean

De Rockfon Hydroclean is een hygiënische zachtminerale plafondplaat en bestaat uit onbrandbare en kiemvrije steenwol. De tegel is geheel wit gespoten op de zichtzijde en de achterkant heeft een naturel vlies. Het gespoten gedeelte van de tegel bevat een speciale coating waardoor deze ook met een hoge druk spuit is schoon te maken. Deze tegel dient wel met clips vast te worden gemaakt in het systeemraster als er met hoge druk wordt schoongemaakt. Dit is met het schoonmaken  een stuk eenvoudiger omdat de tegel dan in het raster blijft liggen. De Rockfon Hydroclean is vervangen door de Rockfon Cleanspace lijn.

Rockfon Cleanspace

Rockfon Cleanspace is de vervanger voor de Rockfon Hydroclean. De Cleanspace panelen voldoen aan het HACCP systeem. De platen zijn in 600 x 600 mm en 600 x 1200 mm verkrijgbaar. Het zijn steenwol plafondpanelen met een witte, geverfde en waterafstotende zichtzijde. De panelen hebben ook een verhoogde duurzaamheid en ze zijn vuilbestendig.

De Cleanspace is in 4 verschillende versies verkrijgbaar:

Reinigbaarheid CleanSpace:

  • Stofzuiger
  • Vochtige doek
  • Stoomreiniging (max twee keer per jaar)
  • Schuimreiniging onder lage druk (panelen moeten wel voorzien zijn van hold down clips)
  • Hogedrukreiniging (max 80 bar en panelen dienen voorzien te zijn van hold down clips)
  • Chemisch bestand tegen verdunde oplossingen van ammonium, quaternair, ammonium, chloor en waterstofperoxide.

Ecophon Hygiene

De Ecophon Hygiene is speciaal ontwikkeld voor omgevingen met hoge hygiënische eisen. Deze tegels van Ecophon voldoen aan de zwaarste eisen op het gebied van hygiëne. Hij heeft een speciaal glad folie en is vuilafstotend en waterbestendig. Veelal wordt de tegel gebruikt in ziekenhuizen en dan specifiek in operatiekamers of andere ruimtes waar hygiëne van enorm belang is.

Schoonmaakset voor systeemplafond kopen?

In onze webshop hebben wij een schoonmaakset verkrijgbaar die perfect is voor het reinigen van systeemplafonds. Benieuwd naar meer? Neem een kijkje in onze webshop!

AfbouwTotaal

Uw betrouwbare leverancier voor systeemplafonds, verlichting en Stas ophangsystemen.

Zelf eenvoudig te monteren. Voorraadproducten altijd binnen 3 werkdagen geleverd!