Alles over het schoonmaken van een zwart systeemplafond!

Welkom bij een nieuwe blog van AfbouwTotaal. In deze blog vertellen we je graag meer over het schoonmaken van een zwart systeemplafond. Wat is een zwart systeemplafond en waar moet je allemaal op letten bij het schoonmaken van een zwart plafond? Je leest het allemaal in deze blog!

In deze blog verdiepen we onszelf in het schoonmaken van zwarte systeemplafonds. Of je nu een bedrijfsruimte, een restaurant of gewoon je eigen huis beheert, het behouden van een mooi strak zwart systeemplafond is een ‘must have’ in de algehele uitstraling van de ruimte.

Wat is een zwart systeemplafond?

Zwarte systeemplafonds worden steeds populairder. Zo worden zwarte systeemplafonds gebruikt in bioscopen, discotheken en restaurants. Ook wordt de zwarte tegel tegenwoordig veel gebruikt in kantoorruimtes. Een zwart systeemplafond geeft een rustige uitstraling waardoor het zeer geschikt is voor ruimtes die een ‘warme uitstraling’ nodig hebben.

Bovendien wordt een zwart systeemplafond toegepast in donkere ruimtes waarbij het plafond zo min mogelijk moet opvallen.

Schoonmaken zwart systeemplafond - AfbouwTotaal.com

Voorbeelden zwarte systeemplafonds

Zwarte systeemplafondplaten zijn in verschillende soorten verkrijgbaar. AfbouwTotaal beschikt dan ook over een ruim assortiment aan zwarte plafondplaten.

Zwart systeemplafond van Rockfon

De Rockfon Cinema Black is het meest verkochte zwarte systeemplafondpaneel. Dit is een strak afgewerkte tegel met een zwart vlies. Deze plafondplaat heeft 100% geluidsabsorptie en heeft een vochtbestandheid van 95%. Ook valt deze plafondplaat in de brandklasse A1 wat tegelijkertijd de beste klasse is. Daarnaast is deze plafondplaat 20mm dik en wordt alleen geleverd in de afmetingen 600×600 en 600×1200 mm.

Bekijk de Rockfon Cinema Black hier!

Rockfon Cinema 600x1200mm inleg

Zwart systeemplafond voorbeeld – Rockfon Cinema Black

Zwart systeemplafond van gips

Ook Gipsvinyl is verkrijgbaar in het zwart. Gipsvinyl is een naam voor plafondplaten van gips met een vinyl laag. Gipsvinyl plafondplaten worden vooral gebruikt in natte en hygiënische ruimtes. Je ziet gipsvinyl plafondplaten dus veel terug in toiletten, douches, kleedruimtes, medische ruimtes en keukens waar hygiëne enorm belangrijk is. Deze plafondplaten zijn waterafstotend en kunnen eenvoudig worden schoongemaakt. De zwarte gipsvinyl plafondplaten zijn verkrijgbaar in de afmetingen 600×600 en 600×1200 mm.

Gipsvinyl Zwart 600x1200mm inleg - AfbouwTotaal.com

Bekijk Gipsvinyl in het zwart hier!

Overige zwarte systeemplafonds

Naast deze uitgelichte zwarte plafondplaten zijn er ook nog enkele andere zwarte panelen verkrijgbaar. Zo is er in de lijst hier onder te zien welke zwarte panelen nog meer verkrijgbaar zijn bij AfbouwTotaal:

Het schoonmaken van een zwart systeemplafond

Een zwart systeemplafond onderscheidt zich door zijn warme uitstraling en zijn strakke afwerking. Desondanks is zwart natuurlijk erg besmettelijk. Hierdoor zie je op zwarte plafondplaten sneller vlekken en stofdeeltjes. Deze vlekken zorgen er voor dat de plafondplaten een minder mooie uitstraling hebben. De vlekken kunnen esthetisch gezien irriterend ogen. Het schoonhouden van een zwart systeemplafond is daarom erg belangrijk.

Zwart systeemplafond schoonhouden tijdens het monteren

Tijdens het monteren van een systeemplafond is het natuurlijk mogelijk dat het systeemplafond niet helemaal schoon blijft. Zo kunnen er stofdeeltjes blijven hangen op het plafond. Deze stofdeeltjes kunnen vlekken worden wanneer deze worden uitgeveegd. Zeker op een zwart plafond gebeurd dit snel.

Om dit te voorkomen is het belangrijk om met enkele zaken rekening te houden tijdens het monteren van een zwart systeemplafond.

  • Gebruik geen witte handschoenen

Voor het monteren van een systeemplafond is het aan te raden om gebruik te maken van handschoenen. Zo bieden wij bij AfbouwTotaal de standaard witte handschoenen aan. Echter geven deze handschoenen af op de zwarte plafondplaten. Hierdoor ontstaan er vlekken die moeilijk te verwijderen zijn. Daarom is het bij het monteren van zwarte systeemplafonds niet aan te raden om gebruik te maken van die witte handschoenen.

  • Monteren met blote handen

Het is mogelijk om zwarte systeemplafonds te monteren met je blote handen. Wanneer je dit wilt gaan doen is het wel belangrijk om er voor te zorgen dat je handen goed schoongemaakt zijn. Vieze handen kunnen zorgen voor vette vlekken en deze wil je natuurlijk niet terugzien op je plafond. Was je handen daarom goed voor het monteren. Ook is het belangrijk om je handen na het schoonmaken goed droog te maken. Hierdoor is de kans op vlekken het kleinst.

  • Monteren met speciale handschoenen

Zoals hierboven benoemd is het niet de bedoeling om een zwart systeemplafond te monteren met witte handschoenen. Wel heeft Rockfon speciale handschoenen ontwikkeld die geschikt zijn voor het monteren van zwarte systeemplafondplaten. Deze handschoenen geven niet af en zorgen er daardoor voor dat er geen vlekken ontstaan tijdens de montage. Bekijk de speciale handschoenen van AfbouwTotaal nu online!

Handschoenen voor het schoonmaken van een zwart systeemplafond - AfbouwTotaal

Zwarte handschoenen met PU coating – Geschikt voor zwarte systeemplafonds

Hoe maak ik een zwart systeemplafond schoon?

Wanneer het toch gebeurd dat een systeemplafond vies wordt, door welke reden dan ook, is het belangrijk dat het systeemplafond ook weer goed wordt schoongemaakt. Er zijn verschillende manieren mogelijk om een systeemplafond schoon te maken. Zoals eerder benoemt is het belangrijk dat de plafondplaat wordt schoongemaakt op een manier waarbij het zijn kleur niet verliest en niet beschadigd raakt. We lichten jullie graag de meest geschikte oplossingen per plafondplaat toe:

  • Afvegen met een droge doek

Kleine vlekken zoals stofdeeltjes kunnen vaak al eenvoudig worden weggeveegd met een doek. Zo kan er gebruik worden gemaakt van papieren rollen, doeken en als beste optie kun je gebruik maken van een plumeau. Een plumeau is zoals op onderstaande foto te zien een zachte borstel die gebruikt wordt om stof van voorwerpen af te vegen.

Plumeau voor het schoonmaken van een systeemplafond - AfbouwTotaal.com

  • Afvegen met vochtige doek

Daarnaast kan het ook voorkomen dat er vlekken ontstaan op het plafond die met droog materiaal niet weg te werken zijn. Voor dit soort vlekken kan er gebruik worden gemaakt de bovengenoemde middelen in combinatie met water. Het is daarnaast aan te raden om gebruik te maken van een zachte spons. Het is belangrijk om niet te veel water te gebruiken, zodat het plafond niet gaat druipen of in een vervelend geval zelfs kromtrekken. Maak na het schoonmaken de plafondplaten ook goed droog met een droge doek of een föhn.

  • Stofzuigen

Stofdeeltjes en spinnenwebben kunnen ook worden opgezogen met een stofzuiger. De kracht van de meeste stofzuigers zorgt er voor dat de stofdeeltjes eenvoudig worden opgezogen. Het is wel belangrijk om dit zeer voorzichtig te doen. De plafondplaten zijn namelijk vrij kwetsbaar. Druk daarom de stofzuiger niet hard tegen de panelen aan. Ook is het aan te raden om tijdens het stofzuigen gebruik te maken van een plumeau die kan worden geplaatst als eind kop op de stofzuiger. Het is hierbij wel belangrijk dat de haren van deze plumeau zacht zijn zodat ze geen krassen maken op de tegels.

stofzuigen systeemplafonds met opzetstuk - AfbowTotaal.com

Stofzuiger opzetstukje met zachte haren – Geschikt voor het stofzuigen van systeemplafonds

Schoonmaken zwarte plafondprofielen

In een zwart systeemplafond wordt ook vaak gebruik gemaakt van zwarte plafondprofielen. Deze profielen worden gemaakt van een ander materiaal dan de plafondplaten. De stalen profielen hebben een mat zwart oppervlak. De meest voorkomende vlekken die voorkomen op de profielen zijn vlekken die ontstaan na aanraking van handen. De vlekken kunnen eenvoudig worden schoongemaakt met het Cleanol schoonmaak set. Wanneer u de Cleanol plaatst op een papieren doek kunt u met een wrijfbeweging eenvoudig de vlekken verwijderen. Als doek kan er ook goed gebruik worden gemaakt van een microvezeldoek. Hierdoor wordt het profiel op de beste manier schoongemaakt zonder dat er beschadigingen ontstaan en het profiel zijn kleur verliest. Ook wordt er met het Cleanol schoonmaak set het ontstaan van schaduweffecten voorkomen.

Cleanol Schoonmaakset - AfbouwTotaal.com

Cleanol schoonmaak set – systeemplafond profielen


Bestel een zwart systeemplafond bij AfbouwTotaal!

AfbouwTotaal beschikt over een ruim assortiment zwarte systeemplafondplaten.

De Rockfon Cinema Black en Gipsvinyl zwart zijn bij AfbouwTotaal ook ruim op voorraad. Wanneer u deze plafondplaten besteld kunt u deze al binnen 3 dagen thuis geleverd krijgen. Ook kunt u deze plafondplaten afhalen in ons centraal gelegen magazijn in Nieuw-Lekkerland.

Heeft u vragen over het schoonmaken van een zwart systeemplafond of wilt u graag een zwart systeemplafond bestellen?

Aarzel dan niet op contact op te nemen via: info@afbouwtotaal.com of 085-0647296

AfbouwTotaal

Uw betrouwbare leverancier voor systeemplafonds, verlichting en Stas ophangsystemen.

Zelf eenvoudig te monteren. Voorraadproducten altijd binnen 3 werkdagen geleverd!