Systeemplafond in vochtige ruimtes

Systeemplafonds zijn ideaal voor vochtige ruimtes zoals badkamers, keukens en zwembaden. Ze bieden een moderne uitstraling en essentiële voordelen zoals vochtbestendigheid en schimmelwerendheid. In deze blog bespreken we de voordelen van systeemplafonds in vochtige omgevingen en geven we tips voor de beste materialen en installatietechnieken.

Het kiezen van Plafondplaten in vochtige ruimtes

Bij het kiezen van een systeemplafond voor een vochtige ruimte moet je rekening houden met het type plafondplaten die je koopt. Het is belangrijk dat je een plafondplaat kiest die tegen een hoge luchtvochtigheid kan. De platen die je moet kiezen, moeten geschikt en bestand zijn tegen een luchtvochtigheid van 95% tot 100%.

We hebben ook nog een blog specifiek over plafondplaten in badkamer.

Zwembad met systeemplafond - blog systeemplafond in vochtige ruimtes

Systeemplafond in Zwembad

Als je een systeemplafond moet plaatsen in een zwembad, is het belangrijk om rekening te houden met de volgende zaken:

 • Chloordampen: chloor zit bijna altijd in zwembadwater, de dampen hiervan zijn corrosief. Dat houdt in dat de dampen het materiaal kan beschadigen en daardoor kan instort gevaar komen.
 • Hoge luchtvochtigheid: door het verdampende water is de luchtvochtigheid in een zwembad altijd hoog. Luchtvochtigheid kan leiden tot schimmel, daarom is het belangrijk om vochtbestendige plafondplaten te kopen.
 • Grote schommelingen in temperaturen: temperatuurschommeling kan ervoor zorgen dat de materialen gaan uitzetten of juist krimpen.
 • Zouten in het gebouw: Naast chloor kunnen zouten ook aanwezig zijn in een zwembad, die kunnen ook corrosief werken en de materialen aantasten.

Chloordampen zijn corrosief daarom is het belangrijk om te kiezen voor materialen die bestand zijn tegen corrosie.

Het is belangrijk dat al je stalen materialen voldoen aan de NEN-norm 13964. Materialen die voldoen aan deze norm zijn getest op de uitwerking van het agressieve milieu van het zwembad. Wanneer je niet de juiste ophangmaterialen gebruikt, kan het voorkomen dat na een bepaalde tijd de ophangdraden doorroesten, roestvorming ontstaat op de plafondprofielen of dat snelhangers doorroesten.

Ook is het erg belangrijk om je systeemplafond eens in de 24 maanden te laten controleren. Inspectiebedrijven kunnen beoordelen of je systeemplafond nog steeds veilig is. Het is belangrijk om te beseffen dat er aan een systeemplafond vaak enkele kilo’s per m² hangt aan één draad. Als er één draad breekt, kan dat een kettingreactie veroorzaken en komt het hele plafond naar beneden.

Systeemplafond in de keuken

Als je een systeemplafond gaat plaatsen in een keuken, is het belangrijk dat er rekening wordt gehouden met specifieke eisen. Of het nu gaat om een keuken in een restaurant of een keuken in een snackbar, de eisen aan het plafond blijven hetzelfde. Ook is het goed om te weten dat alle ruimtes waar eten word gemaakt moeten voldoen aan de HACCP norm.

Eisen waaraan plafondplaten moeten voldoen

 • De plafondplaten moeten afneembaar zijn.
 • De plafondplaten moeten zo wit mogelijk zijn, zodat vuil en vet makkelijk zichtbaar is.
 • De platen moeten een antibacteriële behandeling ondergaan.
 • De plafondplaten moeten waterafstotend zijn, zodat je het plafond met een vochtige doek kunt schoonmaken.

Eisen voor Plafondprofielen en Omlijsting

 • Er mogen geen houten kantlatten worden gebruikt in verband met schimmelvorming. Het is handiger om de hoeklijn direct op de muur aan te brengen en de hoeklijn af te kitten, zodat er geen naden ontstaan tussen de muur en het plafond.
 • De profielkleur moet zo wit mogelijk zijn, zodat vuil duidelijk zichtbaar is.
Foto keuken - blog vochtige ruimtes

Aanbevelingen voor systeemplafonds in vochtige ruimtes

Al onze plafondprofielen voldoen aan de NEN 13964-norm en zijn corrosiebestendig, je kan ze dus in elke vochtige ruimte toepassen.

Voor de plafondplaten hebben wij een aantal aanbevelingen als het gaat om vochtige ruimtes:

 • Rockfon Cleanspace: de Rockfon Cleanspace is een plafondplaat met de perfecte balans tussen akoestisch comfort, makkelijke reiniging en bestendigheid tegen vocht en bacteriën. Deze plafondplaat voldoet aan al je eisen.
 • Gipsvinyl: deze plafondplaten zijn normale gipsplaten met een vinyllaag. Die vinyllaag is waterafstotend en zorgt ervoor dat de plaat goed bestand is tegen hoge luchtvochtigheid en direct spatwater.
 • Ecophon Hygiëne: Ecophon Hygiëne is de perfecte plafondplaat voor ruimtes waar hygiëne een absolute eis is. Deze platen zijn bestand tegen schimmel- en bacteriegroei en zijn makkelijk schoon te maken met een natte of droge doek.
 • Eurocoustic Tonga Ultraclean: Dit paneel is perfect voor elke ruimte waar hygiëne en vochtbestendigheid topprioriteiten zijn. Op deze panelen is schimmelvorming onmogelijk en ze zijn 100% vochtbestendig. Deze panelen hebben ook nog een top-brandklasse van A1.

We hopen je met deze blog voldoende geïnformeerd te hebben. Is dat niet zo? Twijfel niet en neem contact met ons op via info@afbouwtotaal.com of bel ons op 085 – 0647296.

AfbouwTotaal

Uw betrouwbare leverancier voor systeemplafonds, verlichting en Stas ophangsystemen.

Zelf eenvoudig te monteren. Voorraadproducten altijd binnen 3 werkdagen geleverd!