Alles over het installeren van Track Rail verlichting!

Welkom bij weer een nieuwe blog van AfbouwTotaal. Deze keer gaan we het hebben over de ins en outs van een track rail verlichting. Wat is het? Waarom zou je ervoor kiezen en hoe installeer je nu een track railsysteem? Ontdek het in deze blog!

Wat is Track Railverlichting?

Voor dat we je meenemen in de installatie van een track rail verlichting leggen we je eerst graag uit wat track rail verlichting is!

Een track rail is een systeem van metalen profielen dat aan of zelfs in het plafond wordt bevestigd. In de rail kun je armaturen bevestigen, zodat ze van stroom worden voorzien. Je kunt armaturen altijd weer verplaatsen, verwijderen of extra toevoegen. Dat maakt verlichting in een 3 fasen track rail bijzonder flexibel. Track rail verlichting is vooral handig in bijvoorbeeld winkels of horecagelegenheden en kantoren. Kortom in ruimtes waar de inrichting regelmatig veranderd. Tegenwoordig is Track Rail verlichting ook veel terug te zien in woningen of industriële kantoren.

Waarom voor een 3fasen track rail kiezen?

De 3-fase spanningsrails werken met drie geleiders (L1, L2, L3), die elk afzonderlijk kunnen worden gecombineerd met de nul (N). Daarom biedt 3fasen track rail verlichting de mogelijkheid om drie verschillende circuits op de rail te creëren. Deze kunnen alle drie los van elkaar aangestuurd worden. Om de drie circuits van de 3-faserail goed te kunnen gebruiken, moeten ze worden aangesloten met een vijf-aderige voedingskabel. Verlichting in een 3 fase track-rail kan voor iedere lamp afzonderlijk worden afgesteld in lichttemperatuur. Ook is het mogelijk om ieder lamp afzonderlijk aan of uit te zetten.

Track Rail verlichting fasen _ AfbouwTotaal

Verschillende fasen Track Rail verlichting.

Hoe installeer ik een Track Rail verlichting?

Het monteren van een 3 fasen track rail verlichting kan erg eenvoudig zijn. Wij willen je graag zo goed mogelijk helpen en zullen daarom in enkele stappen uitleggen hoe een track railsysteem gemonteerd wordt.

Stap 1 verzamel al je benodigdheden

Een track railsysteem bestaat uit verschillende onderdelen. Zoek daarom goed uit welke onderdelen jij wilt gaan toepassen in jouw project. Een rail kan met verschillende connectoren groter gemaakt worden. Het is bij deze connectoren wel belangrijk om er zeker van te zijn dat de aarde aan de juiste kant van de connector loopt. Hierdoor wordt de stroom goed verbonden met beide rails. Bij al onze producten geven wij aan of de aarde aan de linker of aan de rechter kant loopt in de connector. Naast de verschillende onderdelen zijn er ook nog enkele hulpmiddelen nodig bij de installatie van een track rail.

Om een railsysteem te monteren heb je minimaal dit gereedschap nodig:

  • Een rolmaat
  • Schroeven en pluggen
  • Een potlood
  • Een schroefmachine
  • Een spanningszoeker
  • TANG/ STRIPTANG

Stap 2 Plaats kiezen en stroom uitschakelen!

Als je een railsysteem gaat monteren, moet je ervoor zorgen dat je aan een kant van de rails een stroompunt hebt waarmee je de rails van stroom kunt voorzien. Denk hier goed over na bij het kiezen van de plaats van het railsysteem. Schakel voor je gaat beginnen met het plaatsen van het railsysteem de stroom uit en controleer met een spanningszoeker of de stroom echt uitstaat.  Hiermee worden ongelukken voorkomen!

Stap 3 Railsysteem plaatsen

Een railsysteem bestaat uit verschillende onderdelen. Rails, eventueel een of meerdere bochten en connectoren. De connectoren gebruik je om de verschillende stukken rails aan elkaar vast te maken. Meet uit waar het railsysteem moet komen en boor met een schroefboormachine gaten in het plafond. Bevestig de rails met behulp van schroeven en een schroefboormachine aan het plafond. Gebruik (indien nodig) pluggen.

Stap 4 Bevestig de elektriciteitsdraden aan het kroonsteentje

De volgende stap is het aansluiten van de Trackrail op je centraaldoos. Je begint met het strippen van de elektriciteitsdraden. Dit betekent dat je het plastic, wat om de draad heen zit, weghaalt. Strip met de striptang 0.5 cm van de zwarte en de blauwe draad kaal. Het kroonsteentje/WAGO heeft twee of drie openingen. Twee daarvan zijn voor de zwarte en blauwe draad. In het midden zit vaak nog een opening voor de aardedraad (de geel-groene draad). Als je lamp geaard is bevestig je deze draad ook aan het kroonsteentje. Steek de draden in de openingen en schroef ze vast met een schroevendraaier. Wij willen je graag adviseren om je track rail altijd te aarden. Zo kun je in de toekomst altijd nog meerdere opties aansluiten.

Stap 5 Bevestig alle spots aan de rails

De volledige rails is van stroom is voorzien! Hierdoor kun je de spots op elke gewenste plek bevestigen en later ook nog verplaatsen. Let er wel altijd op dat je de stroom van de rail af haalt als je spots gaat verplaatsen. Meestal bevestig je de spots met een simpel kliksysteem aan de rails. Hier hoeft geen gereedschap aan te pas te komen.

Track Rail verlichting installeren - AfbouwTotaal

Nu is je track rail volledig geïnstalleerd! Eenvoudig he?

Track Rail verlichting bestellen

Bij AfbouwTotaal bieden wij ook verschillende track rail oplossingen aan. Bent u benieuwd naar de verschillende mogelijkheden of bent u benieuwd welke oplossing het best bij uw project past?

Kijk eens op onze track rail pagina!

Voor vragen kunt u ook altijd contact opnemen, Wij helpen u graag!

AfbouwTotaal

Uw betrouwbare leverancier voor systeemplafonds, verlichting en Stas ophangsystemen.

Zelf eenvoudig te monteren. Voorraadproducten altijd binnen 3 werkdagen geleverd!