Zacht minerale en hard minerale plafondplaten

In veel teksten op onze site ziet u deze termen voorbij komen, maar wat is nu echt het grote verschil tussen zacht minerale en hard minerale Plafondplaten en nog belangrijker wat past het beste bij u? In dit artikel willen we u vooral helpen om voor eens en altijd duidelijkheid te scheppen tussen de 2 verschillende soorten tegels. Wat zijn de voordelen en nadelen van beide tegels en geven we advies over de bepaalde merksoorten.

Zacht minerale plafondplaten

Het verschil in de 2 tegels is al snel te zien qua uitstraling, maar wat zit er precies in de tegel en wat doet het precies.

De tegel begint met gemalen steen (ook wel steenwol) gebruikt voor de basis. Door de open basisstructuur neemt de tegel veel geluid op wat vervolgens weer positief is voor de nagalmtijd. Dit is dan ook een reden waarom de tegel veelal wordt gebruikt in kantoren. De absorberende eigenschappen zijn dus vaak goed van de zacht minerale tegel. Tevens is de tegel geproduceerd uit onbrandbare steenwol of glaswol.

De belangrijkste kenmerken van een zacht minerale plafondplaat:

  1. Ze hebben veelal zeer goede akoestische eigenschappen (absorptie)
  2. Ze zijn vochtbestendig
  3. Ze zijn brandwerend
  4. De samenstelling van de tegels is zodanig dat deze weinig gevoelig zijn voor breuk
  5. Eenvoudig op maat te snijden

De zacht minerale plafondplaten zijn in vele verschillende structuren en kleuren te verkrijgen. De tegels kunnen ook in vele verschillende ruimtes toegepast worden. Zo hebben we bijvoorbeeld speciale tegels voor o.a. bioscopen, kantoren, winkels, ziekenhuizen, gymzalen en nog veel meer. Onze vaste leverancier in  de zacht minerale plafondplaten is Rockfon. Daarnaast leveren we ook de zacht minerale plafondplaten van Ecophon en Eurocoustic.

Zacht mineraal

Hard minerale plafondplaten

De basis van de hard minerale plafondplaat bestaat uit papier en perliet (een gesteente). Wat ook geld voor deze tegels is dat er een soort vlies over de de tegel zit wat de structuur van de plaat bepaald. Aan deze soort tegels zitten ook weer verschillende voor en nadelen. Zo zijn deze geschikt voor het reduceren van overlangsgeluid, maar minder geschikt voor het reduceren van nagalm. De dichtheid is ook hoger dan bij zacht minerale plafondplaten.

De belangrijkste kenmerken van een hard minerale plafondplaat:

1. Ze hebben veelal zeer goede akoestische eigenschappen (absorptie)
2. Ze zijn vochtbestendig
3. Ze zijn brandwerend
4. De hard minerale plafondplaten zijn gevoeliger voor breuk dan de zacht minerale tegels.

Ook voor de hard minerale plafondplaten hebben we onze vaste leveranciers. OWA en Knauf Ceiling Solutions zijn al jaren een betrouwbare partner en leveren hoge kwaliteit plafondplaten.

Wilt u meer weten over het verschil tussen deze 2 soorten tegels of heeft u advies nodig voor uw ruimte? Neem contact met ons op via 085-0647296.

Hard mineraal

AfbouwTotaal

Uw betrouwbare leverancier voor systeemplafonds, verlichting en Stas ophangsystemen.

Zelf eenvoudig te monteren. Voorraadproducten altijd binnen 3 werkdagen geleverd!