Welke materialen heb je nodig voor een systeemplafond?

Om een systeemplafond op te bouwen heb je verschillende onderdelen nodig. Zodra u weet welke onderdelen u nodig heeft en welke onderdelen waar op passen dan kunt u beginnen met uw eigen systeemplafond.  In deze blog gaan we u vanaf het begin uitleggen hoe een systeemplafond is opgebouwd.

Ophanging

Een systeemplafond begint altijd met het bepalen en monteren van de betonankers of schroefogen. Dit is afhankelijk van wat voor materiaal het bouwkundig plafond is gemaakt. Is dit van beton dan past u de betonankers toe, is dit van hout dan past u de schroefogen toe. Ook voor gasbeton hebben we speciale pluggen. Voor damwandplaten worden er gaten in de damwand gemaakt waar de snelhangers vervolgens in komen te hangen. Heeft u een ander bouwkundig plafond dan kunt u uiteraard altijd contact met ons opnemen voor advies.

Snelhangers

Zoals we net al een klein beetje lieten doorschemeren krijg je vervolgens de snelhangers. De snelhangers beschikken over een haak die je vervolgens in de betonanker, schroefoog of gasbetonpluggen kan hangen. Met de ‘chinese vinger’ die er tussen zit kun je de snelhanger afstellen. Dit gaat van maten vanaf 10 centimeter tot maar liefst 4 a 5 meter. Een afhang tussen de 20 en 50 centimeter komt echter het meest voor.

De plafondprofielen voor uw systeemplafond

Nadat de snelhangers zijn gemonteerd komen we bij het systeem, ook wel de plafondprofielen genoemd. Zodra de hoogte is bepaald van het systeemplafond kunnen de zwarte of witte kantlatten op de muur vast geniet, geschroefd of geschoten worden. Op de kantlatten komen de randprofielen. Met regelmaat wordt er met hoeklijn ook naar randprofielen verwezen. Nadat deze zijn vast gezet wordt er begonnen met de hoofdprofielen. De hoofdprofielen komen aan de snelhangers te hangen en in het randprofiel te liggen.

In de hoofdprofielen worden de tussenprofielen van 1200mm lang geklikt. Deze passen precies in de sleuven die om de 10cm zitten bij de hoofdprofielen. In de 1200mm profielen worden vervolgens de 600mm profielen geklikt. Dit ligt er wel aan of u een 1200x600mm of een 600x600mm plafondsysteem heeft. Bij een 1200x600mm plafondsysteem heeft u geen 600mm profielen nodig. Indien alle profielen vast geklikt zitten wordt er overgegaan naar de plafondplaten.

Het zicht onderdeel van het systeemplafond!

Misschien wel de lastigste keuze zijn de plafondplaten. Er zijn namelijk veel verschillende aanbieders die op zichzelf ook weer allemaal verschillende plafondplaten aanbieden. Zo hebben wij in ons assortiment Rockfon, KCS Armstrong, Ecophon, OWA en Eurocoustic. Dit zijn alleen al 5 merken met allen eigen soort plafondplaten. Uiteraard willen we het graag simpel houden en hebben we een specifieke pagina waar u de beste plafondplaten kunt vinden voor de beste prijs. Die kunt u vinden via de volgende link.

And last but not least de LED Verlichting

Om de materialen voor uw systeemplafond compleet te maken heeft u uiteraard nog verlichting nodig. U kunt daarvoor 300x1200mm LED panelen gebruiken. Hier dient u dan nog een tussenprofiel van 1200mm tussen te doen en een pastegel van een plafondplaat. Bij een 600x600mm systeemplafond gaat dat iets simpeler. U kunt de 600x600mm LED panelen direct in uw systeemplafond toepassen. Er is zelfs de mogelijkheid dat we voor u een lichtberekening maken zodat u exact weet hoeveel LED panelen u nodig heeft. De LED panelen worden het meest verkocht in 4000K (natuurlijk wit) en 3000K (warm wit). Ander kleuren of dimbaar licht is uiteraard ook mogelijk. Ook spots zijn een optie in een systeemplafond. Deze worden vaak toegepast in wat kleinere ruimtes zoals een keuken, douche of wc.

Al met al heeft u hier het gehele systeemplafond bij elkaar. Elk onderdeel is onze webshop te vinden. Tegenwoordig hebben we zelfs een eenvoudige calculator die u helpt bij de keuze maken van het gehele systeemplafond. Komt u er toch niet uit? Neem gerust contact met ons op voor advies of vragen.

Tot volgende maand!

AfbouwTotaal

Uw betrouwbare leverancier voor systeemplafonds, verlichting en Stas ophangsystemen.

Zelf eenvoudig te monteren. Voorraadproducten altijd binnen 3 werkdagen geleverd!