Alles over noodverlichting
Noodverlichting is een belangrijk onderdeel van de inrichting van veel gebouwen. Tegenwoordig is het in steeds meer situaties verplicht, dus zie je het steeds meer terug. Wat het precies is, waarom het noodzakelijk is en welke mogelijkheden er allemaal zijn bespreken we in deze blog!
Wat is noodverlichting?
Noodverlichting is een essentieel onderdeel van de veiligheid in gebouwen. Het is de verlichting die gaat branden in een noodsituatie. Het zorgt ervoor dat mensen veilig kunnen evacueren bij stroomuitval of andere calamiteiten. Deze vorm van verlichting is aangesloten op het lichtnet maar is ook voorzien van een noodstroomvoeding of een batterij. Hierdoor is noodverlichting in staat om te blijven branden wanneer de stroom uitvalt.
De verschillende soorten noodverlichting
Noodverlichting kent verschillende soorten, namelijk:
- Vluchtrouteaanduiding: deze noodverlichting wijst de weg naar de nooduitgangen in geval van een noodsituatie.
- Anti-paniekverlichting: deze armaturen zorgen voor basisverlichting in een ruimte, waardoor paniek wordt beperkt.
- Verlichting voor risicovolle gebieden: deze armaturen bieden extra verlichting in gebieden met een verhoogd risico, zoals trappenhuizen en liftschachten.
Wanneer is noodverlichting verplicht?
Noodverlichting is in vele situaties verplicht. Deze verplichting wordt vaak volgens de lokale bouwvoorschriften, veiligheidsnormen en regelgeving bepaald. Er zijn enkele situaties waarbij noodverlichting sowieso verplicht is. Zo moet er altijd noodverlichting hangen in gebouwen waar mensen werken of waar meer dan 75 personen tegelijkertijd aanwezig kunnen zijn.
De exacte voorschriften kunnen verschillen op basis van de locatie en het type gebouw. Het is belangrijk om de lokale bouwvoorschriften en veiligheidsnormen te raadplegen om vast te stellen wanneer noodverlichting verplicht is en welke specificaties moeten worden nageleefd. Vaak wordt noodverlichting niet alleen voorgeschreven in gevallen van stroomuitval, maar ook als aanvullende maatregel voor brandveiligheid en evacuatieplanning.
Toepassingsgebieden noodverlichting
Noodverlichting wordt toegepast op plaatsen waar veel mensen komen of waar de aanwezigheid van mensen leiden kan tot risicovolle situaties. Zo wordt noodverlichting vaak op de volgende plaatsen toegepast:
- Openbare gebouwen (scholen, bibliotheken enz.)
- Commerciële gebouwen (winkelcentra, kantoren of supermarkten)
- Industriële faciliteiten (fabrieken, magazijnen en productiefaciliteiten)
- Gezondheidszorginstellingen (ziekenhuizen en klinieken)
- Horeca
- Openbaar vervoer, luchthavens en parkeergarages
- Sportfaciliteiten
- Overheidsgebouwen
Het is belangrijk om de juiste soorten noodverlichting te kiezen op basis van het type gebouw en de aard van de activiteiten die daar plaatsvinden. De specifieke vereisten voor noodverlichting kunnen variëren afhankelijk van de lokale bouwvoorschriften en normen.
Noodverlichting in systeemplafonds
Systeemplafonds zijn een populaire oplossing voor de afwerking van plafonds in gebouwen. Noodverlichting kan op verschillende manieren worden geïntegreerd in systeemplafonds:
Railverlichting
Railverlichting biedt een flexibele oplossing voor noodverlichting. De railsystemen zijn eenvoudig aan te passen aan de indeling van een ruimte, waardoor de armaturen optimaal gepositioneerd kunnen worden langs de vluchtroutes.
Inbouwframe
Een inbouwframe wordt geïntegreerd in het systeemplafond, waardoor de noodverlichting naadloos aansluit op het plafond. Aan het inbouwframe kan noodverlichting worden bevestigd.
Downlights
Downlights worden gebruikt in combinatie met transparante plafondplaten om noodverlichting te installeren. De armaturen schijnen door de platen heen.
Wandverlichting
Naast plafondintegratie, is wandverlichting ook een optie. Noodverlichtingsarmaturen kunnen aan de wand worden bevestigd.
Belangrijk om te weten over noodverlichting
Noodverlichting kan levens redden in het geval van calamiteiten. Het is daarom belangrijk dat het aan de eisen voldoet en naar behoren werkt. Het volgende is belangrijk om te weten over noodverlichting:
- Noodverlichting moet regelmatig worden getest en onderhouden om er zeker van te zijn dat het naar behoren functioneert.
- De batterijen van noodverlichtingsarmaturen moeten periodiek worden vervangen.
- Noodverlichtingsarmaturen mogen niet worden afgedekt of geblokkeerd.