Alles over Tronix noodverlichting!

Tronix Noodverlichting: een belangrijk onderdeel van de inrichting van vele gebouwen. Noodverlichting is tegenwoordig verplicht in vele situaties. Wat het precies is, waarom het noodzakelijk is en welke mogelijkheden er allemaal zijn bespreken we in deze blog! Bovendien vertellen we je meer over ons verlichtingsmerk Tronix en wat de voordelen van dit merk zijn.

We wensen je veel leesplezier toe!

Blog ~ Alles over Tronix noodverlichting

Wat is noodverlichting?

De naam noodverlichting zegt het al een beetje. Deze verlichting wordt gebruikt in een noodsituatie. Deze ‘noodsituatie kan al voorkomen bij het uitvallen van de stroom. In extremere gevallen is een noodsituatie een onmiddellijke dreiging of een potentieel gevaar voor levens en of eigendommen. Er zijn verschillende noodsituaties mogelijk. De laatste gevallen komen gelukkig minder vaak voor. Wel is het belangrijk om je goed voor te bereiden op gevallen van een noodsituatie. Daarom is noodverlichting een belangrijk onderdeel van deze voorbereiding.

Noodverlichting is verlichting die gaat branden in een noodsituatie. Deze vorm van verlichting is aangesloten op het lichtnet maar is ook voorzien van een noodstroomvoeding of een batterij. Hierdoor is noodverlichting in staat om te blijven branden wanneer de stroom uitvalt.

Het is gebruikelijk om twee soorten noodverlichting toe te voegen op een gebouw. De eerste is waarschijnlijk voor jullie wel bekend. Vluchtwegverlichting is de zichtbare variant van de noodverlichting. Deze verlichting is herkenbaar en goed zichtbaar door zijn groene vlakken. Deze soort noodverlichting geeft met witte pictogrammen de vluchtroute aan.

Ook is de algemene noodverlichting een noodzakelijk onderdeel. Deze soort verlichting gaat zoals eerder benoemt branden wanneer de stroom uitvalt. Later zullen we meer informatie geven over deze twee soorten verlichting.

Wanneer is noodverlichting verplicht?

Noodverlichting is in vele situaties verplicht. Deze verplichting wordt vaak volgens de lokale bouwvoorschriften, veiligheidsnormen en regelgeving bepaald. Er zijn enkele situaties waarbij noodverlichting sowieso verplicht is. Zo moet er in Nederland en in België altijd noodverlichting hangen in openbare gebouwen waar veel mensen komen zoals scholen, universiteiten, ziekenhuizen en gemeentehuizen.

De exacte voorschriften kunnen verschillen op basis van de locatie en het type gebouw. Het is belangrijk om de lokale bouwvoorschriften en veiligheidsnormen te raadplegen om vast te stellen wanneer noodverlichting verplicht is en welke specificaties moeten worden nageleefd. Vaak wordt noodverlichting niet alleen voorgeschreven in gevallen van stroomuitval, maar ook als aanvullende maatregel voor brandveiligheid en evacuatieplanning.

Voordelen van noodverlichting

Noodverlichting van het merk Tronix heeft natuurlijk vele voordelen. Allereest hopen wij natuurlijk dat deze verlichting nooit gebruikt hoeft te worden. Wanneer dit wel moet is het belangrijk dat deze verlichting het goed doet. Dit kan doordat deze Tronix noodverlichting is:

 • Vormgegeven met een nadrukkelijke focus op zichtbaarheid en een optimale werking
 • In vele situaties toepasbaar
 • Zowel inbouw als opbouw verkrijgbaar
 • Vele soorten verkrijgbaar met ingebouwde testfuncties
 • Vluchtwegverlichting wordt geleverd inclusief pictogrammen

Hoe monteer ik noodverlichting?

De Noodverlichting is dus zowel als inbouwmogelijkheid en als opbouwmogelijkheid verkrijgbaar. Hierdoor zijn er verschillende methodes hoe deze Tronix noodverlichting kan worden gemonteerd.

Allereerst is het belangrijk om de montagehandleiding die wordt geleverd bij de verlichting goed door te nemen. Om je voor te bereiden op de montage van noodverlichting is het belangrijk om de volgende materialen te verzamelen:

 1. Noodverlichtingseenheid
 2. Boor en boor bits
 3. Schroeven en pluggen
 4. Schroevendraaier
 5. Kabels en connectoren (indien nodig)
 6. Voltage tester
 7. Ladder of steiger

De opbouwverlichting is geschikt voor montage op wanden en deuren. Deze soort noodverlichting kan eenvoudig met schroeven en een boor worden bevestigd.

De inbouwverlichting kan net zoals de algemene verlichting worden ingebouwd in een systeemplafond. Omdat de noodverlichting vrij breed en wat zwaarder is, is het wel noodzakelijk om de noodverlichting te monteren in combinatie met een spotplaat.

Bij AfbouwTotaal bieden wij ook noodverlichting aan die geschikt zijn voor plaatsing in trackrailverlichting. Deze soort noodverlichting kan eenvoudig worden aangesloten op het lichtnetwerk van de trackrail.

Toepassingsgebieden noodverlichting

Noodverlichting wordt toegepast op plaatsen waar veel mensen komen of waar de aanwezigheid van mensen leiden kan tot risicovolle situaties. Zo wordt noodverlichting vaak op de volgende plaatsen toegepast:

 • Openbare gebouwen (scholen, bibliotheken enz.)
 • Commerciële gebouwen (winkelcentra, kantoren of supermarkten)
 • Industriële faciliteiten (fabrieken, magazijnen en productiefaciliteiten)
 • Gezondheidszorginstellingen (ziekenhuizen en klinieken)
 • Horeca
 • Openbaar vervoer, luchthavens en parkeergarages
 • Sportfaciliteiten
 • Overheidsgebouwen

Het is belangrijk om de juiste soorten noodverlichting te kiezen op basis van het type gebouw en de aard van de activiteiten die daar plaatsvinden. De specifieke vereisten voor noodverlichting kunnen variëren afhankelijk van de lokale bouwvoorschriften en normen.

Welke soorten noodverlichting zijn er?

Bij AfbouwTotaal bieden wij een ruim assortiment Tronix noodverlichting aan. Zoals eerder benoemd zijn er verschillende soorten noodverlichting. Noodverlichting kan bestaan uit nooduitgangsborden, vluchtwegverlichting, anti-paniekverlichting en algemene verlichting die automatisch wordt geactiveerd bij stroomuitval. Hierbij zijn vluchtwegverlichting en algemene noodverlichting het meest noodzakelijk in de afbouw van hierboven genoemde ruimtes en gebouwen.

Algemene noodverlichting is verlichting die gaat branden wanneer er in een noodsituatie de stroom uitvalt. Deze noodverlichting is aangesloten op het lichtnetwerk en krijgt daardoor een melding wanneer de stroom uitvalt. Daarnaast is deze noodverlichting voorzien van een ingebouwde stroombron of een batterij. Deze vorm van noodverlichting is verkrijgbaar als inbouwarmatuur of als track-rail montuur. Beide gevallen kunnen relatief eenvoudig worden geïnstalleerd met behulp van de montage handleiding van het product.

Inbouwspot noodverlichting wit - AfbouwTotaal.com

Voorbeeld – Tronix noodverlichting inbouwspot wit

Track rail spot noodverlichting wit - AfbouwTotaal.com

Voorbeeld – Tronix noodverlichting track-rail spot

Ook de vluchtwegverlichting is belangrijk bij een noodsituatie. Deze soort verlichting geeft met behulp van de pictogrammen de juiste vluchtroute aan. Deze soort verlichting kan als opbouw worden gemonteerd op muren, deuren en daken. De meeste vluchtweg noodverlichting van het merk Tronix wordt geleverd inclusief pictogrammen. Ook deze soort Tronix noodverlichting kan eenvoudig met behulp van de montagerichtlijnen worden gemonteerd.

Tronix noodverlichting inbouwarmatuur zwart - AfbouwTotaal.com

Voorbeeld – Tronix nood vluchtwegverlichting inbouwarmatuur zwart

Noodverlichting bestellen bij AfbouwTotaal

AfbouwTotaal beschikt over een ruim assortiment met verschillende noodverlichting producten. Al deze producten zijn met zorg en op basis van meer dan 35 jaar ervaring uitgekozen. Alle producten beschikken over Tronix kwaliteit zoals we die gewend zijn.

Alle noodverlichting producten zijn bij AfbouwTotaal op voorraad. Hierdoor kunt u deze producten vaak al innen een tot vijf werkdagen in huis hebben. Uiteraard is het ook mogelijk om deze producten af te halen in ons centraal gelegen magazijn in Nieuw-Lekkerland.

Heeft u vragen over de mogelijkheden van noodverlichting of wilt u graag noodverlichting bestellen?

Aarzel dan niet op contact op te nemen via: info@afbouwtotaal.com of 085-0647296

AfbouwTotaal

Uw betrouwbare leverancier voor systeemplafonds, verlichting en Stas ophangsystemen.

Zelf eenvoudig te monteren. Voorraadproducten altijd binnen 3 werkdagen geleverd!