Het isoleren van een systeemplafond

Het is weer een nieuwe maand en dan is het weer tijd voor een nieuwe blog. In deze blog nemen we je mee door verschillende informatie over het isoleren van een systeemplafond. Wat is het? Waarom is het belangrijk? En Welke materialen heb je ervoor nodig?
Je leest het in deze blog van AfbouwTotaal! 

Wat is de definitie van isoleren?

Isoleren betekend letterlijk vertaalt het afsluiten van een bepaald element. De betekenis komt naar voren bij thermische isolatie. Thermische isolatie staat voor het aanbrengen van een afscheiding tussen een koude- en warmtefront. Dit wil zeggen dat er een voorwerp tussen de twee fronten wordt geplaatst die ervoor zorgt dat de temperatuur niet overgaat in het andere front. Tegenwoordig is de definitie van isoleren echter veel uitgebreider dan alleen het afscheiden van twee temperatuurfronten. In de onderstaande onderwerpen nemen we je mee in de uitgebreide mogelijkheden van isolatie.

Wat is thermisch isoleren?

Thermische isolatie is het proces waarbij materialen worden gebruikt om warmteoverdracht te verminderen of te beperken. Het wordt gebruikt om de warmteoverdracht van een warmer gebied naar een koeler gebied te verminderen, waardoor de energie-efficiëntie van een gebouw wordt verbeterd.

Het belangrijkste doel van thermische isolatie is het verminderen van warmteverlies of warmtewinst door geleiding, convectie en straling. Warmte kan door muren, vloeren, daken en andere oppervlakken wegstromen. Thermische isolatiematerialen, zoals glaswol, steenwol, polyurethaanschuim (PUR), geëxpandeerd polystyreen (EPS) en Polyisocyanuraat (PIR), worden gebruikt om de warmteoverdracht te vertragen of te voorkomen.

De mate van thermische isolatie wordt uitgedrukt in termen van de thermische weerstand, ook wel bekend als de R-waarde. Hoe hoger de R-waarde, hoe beter het materiaal isoleert. Door de juiste thermische isolatiematerialen te gebruiken en ze op de juiste manier te installeren, kan de warmteoverdracht aanzienlijk worden verminderd, waardoor de behoefte aan verwarming en koeling wordt verminderd en de energiekosten worden verlaagd.

het isoleren van een systeemplafond

Wat is geluidsisolatie?

Geluidsisolatie is het proces van het verminderen of beperken van de overdracht van geluidsgolven van de ene ruimte naar de andere. Het doel van geluidsisolatie is om geluidsoverlast te verminderen en een comfortabele akoestische omgeving te creëren.

Geluidsisolatie maakt gebruik van materialen en constructietechnieken om het geluid tussen 2 ruimtes te verminderen. Er zijn verschillende manieren waarop geluid zich kan verspreiden, waaronder luchttransmissie (geluid dat zich door de lucht verplaatst), contactgeluid (geluid dat wordt overgedragen via trillingen in vaste materialen) en structurele trillingen (geluid dat wordt veroorzaakt door trillingen in de bouwconstructie).

Om geluidsisolatie te bereiken, worden verschillende materialen en methoden gebruikt. Enkele veelvoorkomende geluidsisolatiematerialen zijn geluidsisolerende panelen, zoals geluidsisolerende gipsplaten, akoestische bekleding, glaswolpanelen, rubberen dempers, speciale schuimen, drukschotten en ga zo maar door.

Daarnaast worden constructietechnieken toegepast om de geluidsoverdracht te verminderen, zoals het creëren van luchtdichte ruimtes, het gebruik van zwevende vloeren of plafonds om contactgeluid te verminderen, en het isoleren van geluidsbronnen met geluidsisolerende omkastingen.

Geluidsisolatie wordt vaak toegepast in woningen, kantoren, theaters, studio’s, ziekenhuizen en andere ruimtes waarin het gewenst is om geluidsoverlast te verminderen en een rustige omgeving te creëren. Het draagt bij aan het comfort en de privacy van de gebruikers.

Wat is geluidsabsorptie?

Geluidsabsorptie verwijst naar het vermogen van materialen om geluidsgolven te absorberen in plaats van deze te reflecteren. Wanneer geluidsgolven een oppervlak raken, kunnen ze worden geabsorbeerd door het materiaal in plaats van terug te kaatsen, waardoor het geluidsniveau in een ruimte wordt verminderd en de nagalmtijd wordt verkort.

Materialen die geluid absorberen, staan bekend als akoestische absorbers of geluidsabsorbers. Ze hebben de eigenschap geluidstrillingen te transformeren in kleine hoeveelheden warmte-energie. Ze kunnen een structuur hebben met onregelmatige oppervlakken, zoals textiel, schuim, akoestische panelen, gordijnen of speciaal ontworpen materialen met geluidsabsorberende eigenschappen.

Wanneer geluidsabsorberende materialen in een ruimte worden gebruikt, verminderen ze de nagalmtijd door het geluid te absorberen en te voorkomen dat het zich ophoopt en weerkaatst. Dit draagt bij aan een betere spraakverstaanbaarheid, geluidskwaliteit en akoestisch comfort in de ruimte. Geluidsabsorptie wordt vaak toegepast in ruimtes waarin spraak, muziek of audio-uitrusting aanwezig is, zoals concertzalen, opnamestudio’s, vergaderzalen, theaters, kantoren, klaslokalen en openbare gebouwen.

De mate van geluidsabsorptie van een materiaal wordt uitgedrukt met een eenheid genaamd de absorptiecoëfficiënt. Deze coëfficiënt varieert van 0 (volledige reflectie van geluid, geen absorptie) tot 1 (volledige absorptie van geluid, geen reflectie). Materialen met een hogere absorptiecoëfficiënt absorberen meer geluid en hebben een grotere geluidsabsorberende capaciteit.

Energieverbruik verminderen door goede isolatie

Buiten het feit dat isoleren dus zorgt voor goede temperatuurregulatie, zorgt isoleren ook voor besparing op het gebied van energieverbruik.

Door het regulieren van de temperatuur doormiddel van goede isolatie hoeft er namelijk minder of geen gebruik gemaakt te worden van een airco- en verwarmingssysteem. Dit scheelt enorm qua energieverbruik en bovendien bespaart u ook op energiekosten. Ook kun je door je gebouw te isoleren een goede bijdrage leveren op het gebied van duurzaamheid. Door goed te isoleren verbruik je minder energie of gas voor het verwarmen van je gebouw en minder stroom voor het koelen van je gebouw. Dit betekent minder uitstoot wat tegelijk ook goed is voor het milieu.

energieverbruik-isoleren-systeemplafond

Isoleren voor brandwerendheid

De brandveiligheid van een gebouw is ook ontzettend belangrijk. Door een gebouw goed te isoleren wordt ook de brandveiligheid van een gebouw verhoogd. Om de brandveiligheid van een gebouw te waarborgen is het belangrijk dat een brand zich niet snel ontwikkeld en kan verplaatsen.

Isolatiemateriaal speelt daarbij een bepalende rol. Met het juiste isolatiemateriaal wordt de juiste brandwerendheid gerealiseerd. De isolerende materialen moeten de brandklasse A1 hebben om echt goed te werken op het gebied van brandwerendheid. Brandklasse A1 betekent dat het materiaal van nature niet brandbaar is. Daardoor is een isolatieproduct met deze klasse de beste keuze.

Hoe isoleer ik mijn systeemplafond?

Volg het onderstaande stappenplan om jouw systeemplafond te isoleren!

  1. Monteer het plafondraster van je systeemplafond
  2. Snijd vervolgens alle paspanelen alvast op maat en leg ze in het plafond
  3. Vul dan telkens je plafond op met een aantal plafondpanelen
  4. Leg dan vervolgens op je plafondpanelen de ingesealde steenwol panelen van Nofisol
  5. Doe dit voor het hele systeemplafond en je ruimte is nog beter geisoleerd dan eerst!

Nofisol akoestisch ingeseald steenwol zwart - AfbouwTotaal.com
Nofisol akoestisch ingeseald steenwol zwart

Materialen bestellen bij AfbouwTotaal

Bent u op zoek naar isolatiemateriaal voor boven uw systeemplafond?

Bij AfbouwTotaal beschikken wij over een ruim assortiment materialen die kunnen helpen bij het isoleren van uw ruimtes. Het bestellen kan eenvoudig via de webshop. Heeft u vragen over de isolatiematerialen? Aarzel dan niet om contact op te nemen via 085-0647296.

AfbouwTotaal

Uw betrouwbare leverancier voor systeemplafonds, verlichting en Stas ophangsystemen.

Zelf eenvoudig te monteren. Voorraadproducten altijd binnen 3 werkdagen geleverd!