Alles over de kantafwerkingen van een systeemplafond!

Welkom bij weer een nieuwe blog van AfbouwTotaal. In deze blog vertellen we je graag meer over de verschillende kantafwerkingen voor een systeemplafond. Welke kantafwerkingen zijn er allemaal en waarom zit er verschil in de kantafwerkingen? Daarnaast geven verschillende producenten kantafwerkingen verschillende namen. Je leest het allemaal in deze blog!

Wat is een kantafwerking?

Bij het maken van een systeemplafond is de uitstraling erg belangrijk. Het uiterlijk van een systeemplafond wordt voor een groot gedeelte bepaald door de kantafwerking. Iedere kantafwerking biedt een andere esthetische uitstraling.

De kantafwerking wil dus zeggen op welke manier het plafondpaneel is afgewerkt. Hierbij gaat het er dus om of en op welke manier je het profiel kunt zien. Dit kan volledig zichtbaar, semi zichtbaar of onzichtbaar zijn.

Rockfon Lithos 600x600mm inleg - AfbouwTotaal.com

Kantafwerking voorbeeld – systeemplafond met kantafwerking inleg

Inleg kantafwerking

Nu we ongeveer weten wat een kantafwerking is gaan we het hebben over de verschillende kantafwerkingen. Om te beginnen gaan we het hebben over de inleg kantafwerking. Deze kantafwerking wordt ook wel kantafwerking A genoemd door Rockfon. Panelen met een inleg kantafwerking zijn een budgetvriendelijke oplossing en bieden eenvoudig toegang tot de installaties boven het plafond.

De naam inleg zegt het eigenlijk al. De plafondplaten liggen letterlijk op de profielen. Naast plafondplaten hebben ook de meeste verlichting panelen en ventilatieroosters de kantafwerking inleg. Inleg kantafwerkingen kenmerken zich doordat ze dus liggen in een T-profiel waardoor deze profielen volledig zichtbaar zijn.

Rockfon kantafwerking inleg - AfbouwTotaal.com

Inleg kantafwerking

Doorzak kantafwerking

Ook worden plafondplaten met de kantafwerking doorzak vaak toegepast. Deze kantafwerking wordt bij Rockfon kantafwerking E genoemd. Bij de plafondplaten van het merk Knauf Ceiling Solutions wordt deze kantafwerking benoemd met de letter T wat staat voor Tegular. Een doorzak kantafwerking kenmerkt zich doordat ze enigszins voorbij de profielen zakken.

Hierdoor wordt een schaduw gecreëerd tussen de panelen. Ze zijn recht of afgeschuind en kunnen gemonteerd worden in T15-profielsystemen en T24-profielsystemen. Het smallere T15-profielsysteem is minder opvallend dan het bredere T24-profielsysteem. Plafondpanelen met een doorzak kantafwerking zijn nog steeds goed demonteerbaar. Let op dat u de juiste panelen bij de juiste profielen besteld. T15 panelen bij T15 profielen en T24 panelen bij T15 profielen.

OWA doorzak kantafwerking - AfbouwTotaal.com

Doorzak kantafwerking

Verdekt uitneembaar kantafwerking

Een minder gebruikte, maar desondanks prachtige kantafwerking is de verdekt uitneembare kantafwerking. Deze kantafwerking wordt ook wel aangeduid als volledig verdekt en met de Letters X, D en Dznl. De naam verdekt uitneembaar zegt het al. De kantafwerkingen worden, zoals op de foto goed is terug te zien, om het plafondprofiel geschoven.

De ene kant van de kantafwerking leunt op het profiel. Hierdoor wordt het plafond gedragen. De andere kant dient als afwerking en zorgt ervoor dat het profiel niet meer zichtbaar is. De plafondplaten met deze kantafwerking zorgen ervoor dat het plafondprofiel volledig verdekt wordt. Met een volledig verdekt plafondsysteem kan er een elegant, ononderbroken uiterlijk gecreëerd worden.

Rockfon kantafwerking verdekt uitneembaar - AfbouwTotaal.com

Verdekt uitneembaar X kantafwerking

Semi verdekt uitneembaar kantafwerking

Naast de verdekt uitneembare kantafwerkingen bestaat er ook nog een variant op deze kantafwerking. Dit is de semi verdekt uitneembare kantafwerking. Deze kantafwerking wordt door het merk Rockfon ook wel kantafwerking M genoemd.

De belangrijkste eigenschap van deze kantafwerking is dat het ophangsysteem voor deze plafondplaten diep verzonken ligt in het afgewerkte plafond. De complexe kantafwerking creëert daardoor een aantrekkelijk en uniek schaduweffect. De plafondpanelen met deze kantafwerking hebben een uitsparing van 8mm tussen de panelen waardoor de schaduw ontstaat. Daarnaast wordt het ophangsysteem gedeeltelijk bedekt waardoor het plafond lijkt te zweven.

Kantafwerking semi verdekt uitneembaar - AfbouwTotaal.com

Kantafwerking semi verdekt uitneembaar

Verlijmde kantafwerking

Als laatste kantafwerking willen we het graag hebben over een ander soort plafond. Zoals de naam het al zegt wordt deze plafondplaat met kantafwerking op een andere manier bevestigd. Plafondplaten met de kantafwerking verlijmd worden zoals de naam al zegt aan het bouwkundig plafond vastgelijmd. Door het verlijmen van de plafondplaten is er geen profiel nodig. Daardoor heeft een verlijmd systeemplafond een strakke uitstraling.

Ecophon Verlijmd kantafwerking

Verlijmde kantafwerking

Overzicht kantafwerkingen

Om deze informatie nog overzichtelijk samen te vatten hebben wij een tabel gemaakt. In deze tabel kunt u terugvinden wat de naam is van de kantafwerking en hoe deze door de verschillende merken worden genoemd.

Naam AfbouwTotaal Naam Rockfon Naam KCS Naam Ecophon Naam OWA Naam Eurocoustic
Inleg Inleg of A Inleg of Board Inleg of A Inleg, S15, S3 en K3K3 Inleg of A
Doorzak Doorzak of E Doorzak of bij E24 Tegular en bij E15 Microlook Doorzak of E Doorzak, S15a, S3a Doorzak of E
Verdekt uitneembaar X, D of Dznl / Ds, Dg, D/A S6 /
Semi verdekt uitneembaar M / Lp K4k3 /
Verlijmd Directe montage, verlijmd of B / Directe montage, verlijmd, B of SQ / /

Bestel een systeemplafond bij AfbouwTotaal!

Bij AfbouwTotaal hebben wij een ruime voorraad met verschillende systeemplafonds

Bent u op zoek naar een systeemplafond?

Het bestellen van een systeemplafond kan eenvoudig via de webshop. Heeft u een systeemplafond besteld? Dan heeft u deze vaak al binnen 3 werkdagen in huis! Ook kunt u uw bestelling eenvoudig en snel afhalen in ons magazijn gelegen aan de veenweideweg in Nieuw-Lekkerland.

Heeft u vragen over de mogelijkheden op het gebied van een systeemplafond in woonkamer of een andere ruimte in uw woning?

Aarzel dan niet op contact op te nemen via: 085-0647296

AfbouwTotaal

Uw betrouwbare leverancier voor systeemplafonds, verlichting en Stas ophangsystemen.

Zelf eenvoudig te monteren. Voorraadproducten altijd binnen 3 werkdagen geleverd!