Alles over Meranti hardhouten binnendeurkozijnen

Meranti hardhouten binnendeurkozijnen zijn een uitstekende keuze voor wie op zoek is naar kwaliteit, duurzaamheid (klasse twee tot vier) en een mooie uitstraling voor hun binnendeuren. Het tropische hardhout heeft een natuurlijke roodbruine tot lichtbruine kleur en een fijne nerf, wat resulteert in een elegante uitstraling. Het is een veelzijdige houtsoort die gemakkelijk te bewerken is en bestand is tegen vocht en insecten.

Welkom bij AfbouwTotaal! Dé leverancier van plafonds, verlichting, Meranti hardhouten binnendeurkozijnen en nog veel meer!  In deze blog gaan we dieper in op de voordelen van meranti hardhouten binnendeurkozijnen en waarom deze een goede investering zijn voor jouw huis, bedrijf of project.

meranti-hardhouten-binnendeurkozijn-3
binnendeurkozijn wit gegrond 56 x 125mm, 930 x 2315 mm. Kloostersponning 102 mm

Wat is Meranti?

Meranti is een tropische hardhoutsoort die afkomstig is van bomen uit de familie Dipterocarpaceae, die voornamelijk groeien in Zuidoost-Azië. Meranti is een populaire keuze in de bouw voor toepassingen zoals kozijnen, deuren, trappen en vloeren vanwege de duurzaamheid, stabiliteit en de mooie uitstraling van het hout. Er zijn verschillende soorten meranti, elk met hun eigen eigenschappen en kenmerken. Over het algemeen heeft meranti dus een fijne nerf en een glad oppervlak, met een roodbruine tot lichtbruine kleur die kan variëren afhankelijk van de specifieke soort. Het hout is over het algemeen gemakkelijk te bewerken en te buigen, en kan goed worden geschuurd en gelakt.

Meranti is een duurzame oplossing

Meranti is een duurzame houtsoort die goed bestand is tegen vocht, schimmels en insecten. Het is echter belangrijk om het hout goed te onderhouden en te behandelen om het zo lang mogelijk mooi te houden. Dit kan worden gedaan door het regelmatig te lakken, te oliën of te behandelen met een beschermende afwerking. Nu we meer weten over de basis van meranti hardhout, kunnen we de voordelen van deze houtsoort beter begrijpen.

Voordelen van Meranti hardhout

Meranti hardhout heeft verschillende product eigenschappen die het een aantrekkelijke keuze maken. Enkele van deze voordelen zijn:

 • Duurzaamheid: Meranti hardhout is een duurzame houtsoort die bestand is tegen slijtage, vocht, schimmels en insecten.
 • Sterkte: Meranti hardhout is een sterk en stevig materiaal dat goed bestand is tegen belasting en stress.
 • Uitstraling: Meranti hardhout heeft een natuurlijke roodbruine tot lichtbruine kleur en een fijne nerf die een elegante en luxe uitstraling geven.
 • Gemakkelijk te bewerken: Meranti hardhout is gemakkelijk te bewerken en kan goed worden geschaafd, gezaagd en geschuurd.
 • Veelzijdigheid: Meranti hardhout kan voor verschillende toepassingen gebruikt worden, zoals kozijnen, deuren, trappen en vloeren.
 • Stabiliteit: Meranti hardhout is relatief stabiel en krimpt of zwelt niet snel bij schommelingen in luchtvochtigheid of temperatuur.
 • Milieuvriendelijk: Meranti hardhout wordt vaak geoogst uit duurzaam beheerde bossen en is daarom een milieuvriendelijke keuze.

Meer weten over (Meranti) binnendeurkozijnen?

Een binnendeurkozijn is een frame dat wordt gebruikt om een binnendeur te ondersteunen en te omlijsten. Het is meestal gemaakt van hout, maar kan ook worden gemaakt van andere materialen, zoals staal of aluminium. Binnendeurkozijnen zijn verkrijgbaar in verschillende afmetingen, afhankelijk van de afmetingen van de deur die erin moet worden geplaatst. Er zijn verschillende soorten binnendeurkozijnen, waaronder deurkozijnen en stompe kozijnen. Opdekkozijnen zijn kozijnen die aan één kant zijn voorzien van een opstaande rand, die over de rand van de deur valt, terwijl stompe kozijnen aan alle kanten vlak zijn en de deur volledig omsluiten.

Binnendeurkozijnen kunnen worden voorzien van verschillende soorten hang- en sluitwerk, zoals scharnieren, sloten en deurkrukken. Sommige kozijnen hebben ook een dorpel, die de ruimte tussen de vloer en de onderkant van de deur afdekt. Binnendeurkozijnen zijn verkrijgbaar in verschillende stijlen en afwerkingen, van klassiek tot modern. Ze kunnen worden geverfd, gelakt of gebeitst om bij de rest van het interieur te passen. Het kiezen van het juiste binnendeurkozijn is belangrijk om ervoor te zorgen dat de deur stevig wordt ondersteund en goed past bij de rest van het interieur. Het is daarom belangrijk om de juiste afmetingen en stijl te kiezen, evenals het materiaal en de afwerking die het beste bij jouw smaak en budget passen.

Een Meranti hardhouten (gevingerlast) binnendeurkozijn kan worden toegepast in zowel residentiële als commerciële omgevingen. Dit type kozijn is ideaal voor het plaatsen van binnendeuren zoals slaapkamerdeuren, badkamer deuren en kantoordeuren. Het biedt niet alleen een stevige en duurzame ondersteuning voor de deur, maar zorgt ook voor een aantrekkelijke afwerking van de ruimte. Al met al is een binnendeurkozijn logischerwijs een onmisbaar onderdeel van elke binnendeur en dragen ze bij aan de uitstraling en functionaliteit van jouw interieur.

meranti-hardhouten-binnendeurkozijn
Een Meranti hardhouten binnendeurkozijn

Hoe worden Meranti hardhouten binnendeurkozijnen gemaakt?

Meranti binnendeurkozijnen worden meestal op maat gemaakt om te passen bij de afmetingen van de deur die erin geplaatst zal worden. Het hout wordt machinaal bewerkt om de juiste afmetingen en vorm te krijgen. Na het bewerken wordt het kozijn behandeld met een witte grondverf, waardoor het klaar is om afgewerkt te worden met een lak of verf naar keuze.

Bij AfbouwTotaal verkopen we de hardhouten binnendeurkozijnen uitsluitend in de volgende afmeting:

 •  56 x 125mm, 930 x 2315 mm met een kloostersponning van 102 mm.

Let op: de kozijnen zijn verstelbaar en kunnen worden ingekort. Max hoogte = 2315 mm.

meranti-hardhouten-binnendeurkozijn-4
Hoek van een Meranti hardhouten binnendeurkozijn

In wat voor wanden monteer je Meranti hardhouten binnendeurkozijnen?

Bij AfbouwTotaal bieden wij Meranti hardhouten binnendeurkozijnen die speciaal geschikt zijn voor metalstudwanden van 100mm. Hieronder gaan we ons verder verdiepen in de montage van een kozijn in een metalstudwand. Dit neemt niet weg dat een Meranti hardhouten binnendeurkozijn ook in andere soorten wanden kan worden geplaatst.

Wat zijn metalstudwanden?

Een metalstudwand is een binnenwandconstructie die bestaat uit een stalen frame van ‘lichte’ metalen profielen, meestal gemaakt van gegalvaniseerd staal. De U profielen worden op de vloer en het plafond gemonteerd en aan elkaar bevestigd door middel van C profielen, waardoor een stevige en solide structuur ontstaat. Het frame wordt vervolgens bekleed met gipsplaten en/of houten platen die op hun beurt eventueel weer worden afgewerkt met stucwerk, verf of behang.

Metalstudwanden worden veel gebruikt in woning- en kantoortoepassingen omdat ze licht en gemakkelijk te installeren zijn. Ze zijn ook relatief gezien goedkoop vergeleken met de alternatieven en bieden een goede isolatie tegen geluid en warmte. Daarnaast zijn metalstudwanden flexibel en kunnen ze op maat worden gemaakt voor elke ruimte, waardoor ze een populaire keuze zijn voor zowel nieuwbouw als renovatieprojecten. Buigbare of rechte wanden… Alles kan met metalstudwanden.

Hoe maak ik een metalstudwand?

Hieronder volgen de stappen voor het bouwen van een metalstudwand:

Benodigde materialen:

 • U profielen
 • C profielen
 • Schroeven
 • Isolatie (optioneel)
 • Gipsplaat
 • Gereedschap

Stap 1: Bereid de locatie voor

Bepaal waar de wand moet komen en markeer de vloer en het plafond op de juiste afstand van elkaar. Zorg ervoor dat de locatie vrij is van obstakels en dat er geen kabels of leidingen in de weg zitten. Gebruik hierbij een slaglijn of een kruislijnlaser om accurate maatvoering aan te houden.

Stap 2: Plaats de ‘U profielen’

U-profielen bij metalstud zijn een type metalen profielen. Ze hebben een U-vormig ontwerp en  worden gebruikt als basisframe voor de wand. De profielen worden geplaatst langs de boven- en onderkant van de wand. Bevestig de profielen aan zowel de vloer als het plafond op de gemarkeerde lijnen.

Stap 3: Plaats de ‘C profielen’

C-profielen hebben een C-vormig ontwerp en worden gebruikt als verticale stijlen in een metalstudwand, tussen de U-profielen die aan het plafond en de vloer zijn bevestigd. Plaats de C profielen in de U profielen op de gewenste afstand van elkaar (meestal 60 cm). Schroef of knijp de profielen vast aan elkaar en het ‘skelet’ van je wand staat.

Stap 4: Voeg isolatie toe (optioneel)

Indien gewenst, kan isolatie tussen de profielen worden geplaatst om te helpen bij geluids- en warmte-isolatie.

Stap 5: Plaats gipsplaat

Plaats gipsplaten op de profielen en schroef deze vast met behulp van passende gipsplaatschroeven. Zorg ervoor dat de gipsplaten strak naast elkaar staan en samenkomen bij het hart van de profielen. Dit is belangrijk voor het afschroeven van de gipsplaten. Houdt er ook rekening mee dat de gipsplaten vrij van de bouwkundige vloer moeten staan om waterschade te voorkomen. Hierna hoeven de wanden alleen nog maar afgewerkt te worden.

Hoe monteer ik een Meranti hardhouten binnendeurkozijn in een metalstudwand?

Het installeren van een kozijn in een metalstudwand is vergelijkbaar met het installeren van een kozijn in een houten wand. Hieronder volgen de stappen voor het plaatsen van een kozijn in een metalstudwand:

Benodigde materialen:

 • Metalstudwand
 • Kozijn
 • Schroeven
 • Gereedschap

Stap 1: Plaats de metalstud profielen

Plaats het skelet zoals eerder werd uitgelegd en wacht met het plaatsen van de gipsplaten. Maak in je profielen wel een sparing waarin je het kozijn kan plaatsen.

Stap 2: Plaats het kozijn

Plaats het kozijn in de sparing en controleer of het waterpas staat. Schroef het kozijn vast aan de studs met behulp van zelftappende schroeven.

Stap 6: Plaats de gipsplaten

Plaats de gipsplaten op de profielen en snijd ze op maat zodat ze rond het kozijn passen. Schroef de gipsplaten vast aan de studs en het kozijn met behulp van de juiste gipsplaatschroeven.

Het installeren van een kozijn in een metalstudwand kan een uitdagende klus zijn, maar met de juiste stappen en materialen is het goed te doen. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat het kozijn waterpas is en goed vastzit aan de metalen studs. Door het kozijn stevig te bevestigen en de gipsplaat goed af te werken, creëert u een stevige en duurzame wand. De kozijnen kunnen uiteraard ook in andere soorten wanden gemonteerd worden.

meranti-hardhouten-binnendeurkozijn-2
Onderaanzicht van een Meranti hardhouten binnendeurkozijn

Bestel Meranti hardhouten binnendeurkozijnen bij AfbouwTotaal!

Bij het kiezen van de juiste binnendeurkozijnen zijn er veel factoren om rekening mee te houden, zoals de afmetingen, de stijl en de afwerking. Het is belangrijk om te investeren in kozijnen die niet alleen mooi zijn, maar ook lang meegaan en bijdragen aan de waarde van jouw pand. Meranti hardhouten binnendeurkozijnen bieden al deze voordelen en meer. Met hun duurzaamheid, uitstraling en aanpasbaarheid, bieden ze de perfecte oplossing voor elke ruimte.

Plaats eenvoudig en snel je bestelling via onze webshop. Ons team staat altijd voor je klaar om te helpen met eventuele vragen en om ervoor te zorgen dat je de juiste materialen ontvangt voor jouw project. Bij AfbouwTotaal zijn we trots op onze uitstekende klantenservice. We zijn er zeker van dat je tevreden zult zijn met je aankoop. Bestel vandaag nog jouw Meranti hardhouten binnendeurkozijn set en laat ons je helpen bij het realiseren van jouw project.

AfbouwTotaal

Uw betrouwbare leverancier voor systeemplafonds, verlichting en Stas ophangsystemen.

Zelf eenvoudig te monteren. Voorraadproducten altijd binnen 3 werkdagen geleverd!