Systeemplafonds voor scholen

Daar zijn we weer met een nieuwe blog! Voorlopig de laatste in het hoofdstuk van ‘systeemplafonds voor …’: Systeemplafonds voor scholen. In het nieuwe jaar zullen we weer een reeks van nieuwe onderwerpen gaan bespreken.

Hét aspect voor systeemplafonds in lokalen

Een groot aspect dat vaak onderschat wordt maar enorm belangrijk is voor scholen…. Akoestiek. Het akoestisch vermogen is van belang voor verschillende redenen. Een aantal daarvan zullen we hieronder beschrijven. Een school heeft regelmatig te maken met luidruchtige kinderen. Heeft u geen systeemplafond of andere geluiddempende materialen in deze ruimtes dan zullen die geluiden erg hard klinken. Deze harde geluiden zijn vaak tot ver in een schoolgebouw te horen. Dit resulteert in andere kinderen die ook onrustig worden of leraren die hier stress van krijgen. Dat is uiteraard iets wat je als school niet moet willen. Tevens is dit ook niet goed voor de gezondheid voor zowel kinderen als leraren. Om dit allemaal te voorkomen wordt er vaak voor systeemplafonds gekozen in scholen. Dit is voor lokalen de best passende optie. Vaak is het namelijk voordelig en eenvoudig te monteren. Of het nu 10 of 20 lokalen zijn.

In de systeemplafonds voor scholen zijn nog verschillende opties mogelijk. Uiteraard wilt u dat het systeemplafond zoveel mogelijk ‘hufterproof’ is. Daarom kunt u het beste kiezen voor een hard minerale plafondtegel. Dit beschermt het plafond het meeste tegen bijvoorbeeld pennen of andere objecten die in het plafond gegooid kunnen worden. Zo kunt u bijvoorbeeld kiezen voor een Armstrong Perla OP, een Rockfon Boxer of de Armstrong Sierra. Hieronder alvast wat in het kort meer over deze plafondplaten.

Systeemplafonds voor scholen

Armstrong Perla OP

De Armstrong Perla OP is een uitstekende hard minerale witte plafondplaat die een enorm goede geluidsabsorptie (95%) heeft. Met dit paneel wordt geluidsoverlast flink teruggedrongen. Tevens is dit een optie die tegenwoordig goed in de markt ligt en veel verkocht wordt.

Rockfon Boxer

De Rockfon Boxer is een zacht minerale plafondplaat. Normaal gesproken is de zacht minerale plafondplaat geen uitstekende optie i.v.m. de zachte structuur. De Boxer maakt daar echter een uitzondering in. Als één van de weinig is hij namelijk stootbestendig en ook ideaal te gebruiken in gmyzalen.

Armstrong Sierra

De Armstrong Sierra is een plafondplaat die het op gebied van geluidsabsorptie net iets minder doet dan bovenstaande twee (70%). De tegenhanger daarvan is dat hij wel erg voordelig is. (€ 6,00 per m²)

Andere ruimtes die vaak in of rondom scholen voorkomen zijn de gymzalen. Ook daarvoor is bijvoorbeeld de Rockfon Boxer een hele uitstekende optie. Hieronder vindt u een grafiek met daarin de stootvastheid klassen die bepaalde systeemplafonds kunnen hebben.

Deze worden getest volgens EN 13964 annex D.

Klasses Inslagsnelheid (m/s) Geschikte toepassingsgebieden
1A 16,5 +/- 0,8 Hoge snelheid sporthallen zoals handbal of tennisbanen.
2A 8,0 +/- 0,5 Waar gesport wordt met lage balsnelheden zoals volleybal of softbal
3A 4,0 +/- 0,5 Waar lage niveaus van stootvastheid nodig zijn, zoals gangen op scholen of kinderdagverblijven.

Dit was hem weer de laatste blog van dit jaar, maar ook de laatste blog van de onderwerpen ‘systeemplafonds voor …’ Heeft u vragen betreft dit onderwerp of advies nodig? Gebruik de chat of neem contact op via de mail! Hopelijk zien we jullie allemaal weer terug in het nieuwe jaar. Alvast een fijne jaarwisseling toegewenst!

AfbouwTotaal

Uw betrouwbare leverancier voor systeemplafonds, verlichting en Stas ophangsystemen.

Zelf eenvoudig te monteren. Voorraadproducten altijd binnen 3 werkdagen geleverd!